AGM-batterier: För båten, larmsystemet eller gräsklipparen

Här hittar du ett stort utbud av AGM-batterier som är en typ av slutet blybatteri. Batterier av AGM-typ kan bland annat användas som backup i UPS-enheter eller larmsystem, men också till mindre motorfordon som gräsklippare, mopeder, fyrhjulingar, båtar eller vattenskotrar.Vad är skillnaden mellan gel- och AGM-batterier?

Gel- och AGM-batterier har mycket gemensamt. De är båda av typen VRLA, vilket innebär att de tillhör kategorin ventilreglerat blysyrabatteri. Fördelen med ett stängt batteri av denna typ är att det producerade vätet rekombineras, vilket innebär att du inte behöver fylla på med destillerat vatten. Trots dessa likheter finns det några saker som särskiljer dem:

- Kapaciteten vid kallstartström

Gelbatterier har en inre resistans som bidrar till att de inte kan producera en tillräckligt hög kallstartström för upprepade motorstarter. AGM-batterier har i sin tur designats specifikt för fordon med start/stopp-system vilket innebär en hög startkraft.

- Tåligheten vid temperatursvängningar

Gelbatterier har en sämre förmåga att hantera temperaturförändringar än AGM-batterier.


Vad används AGM-batterier till?

Eftersom AGM-batteriernas vätska är bunden mellan blyplattorna i en fin glasfibermatta är de också helt fria från överflödig vätska. Det innebär att AGM-batterier är mycket tåliga mot vibrationer och stötar, vilket gör att de passar utmärkt för användning i skotrar, båtar eller motorcyklar. AGM-batterier lämpar sig lika väl som startbatteri som till förbrukning – förutom en hög startkraft har de också god kapacitet för att leverera ström under lång tid.


AGM-batteriernas olika egenskaper

På 24.se kan du hitta AGM-batterier på 12 V, men också modeller med en spänning på 6 V. Om du ska köpa ett 6 V- eller 12 V-AGM-batteri beror på var och till vad du ska använda batteriet. Våra olika batterier erbjuds även med olika kapacitet som mäts i amperetimmar, förkortat Ah. En AGM-batteri med en kapacitet på 40 Ah kan alltså användas i ungefär 40 timmar innan det behöver laddas på nytt. Fundera på vilken kapacitet du behöver och välj ett batteri därefter!